Thursday, 11 August 2011

mercun oh mercun...

salam ramadhan...
sedar xsedar kita semakin menghampiri aidilfitri pada penghujung bulan ogos ni.. disambut bersama2 hari kemerdekaan lagi tu..fuh, memang patriotik la raya tahun ni kan..hehe..

Bercerita pasal raya ni aku teringat plak kisah waktu dulu2..teringin plak mau kongsi sama kamu ni tau.. Ni cerita  bermain mercun la ni atau nama lainnya, badil-badilan, selapit atau lain2 panggilan lagi la.. Termasuk jugak la badil buluh@meriam buluh.. Mercun yang terkenal dulu tu seperti mercun telur naga, penyangat, gasing, 123, badil katak, badil papan, bom dua kali latup sama tu badil tali yang selalu aku ikat di pintu..bila orang buka pintu, meletup la tu mercun.. Apalagi, sana la jugak kasi ketawa orang tua bila dorang melatah nda tantu ni yang disebut..ketulahan bha kan..huhu.. budak2 bha masa tu.. bulih la dimaafkan..hehe.. Banyak lagi nama mercun dulu yang dah xda lagi sekarang ni..banyak dah lupa..

Ada satu masa dulu tu, bila dah orang2 boring dengan mercun yang sedia ada, adalah yang gatal tangan mau buat yang lagi power.. disana la tu bunga api yang paling xbahaya bertukar bahaya..dorg buka2 tu bunga api, ambil dia punya balerang tu bikin bom buatan sendiri.. Yang bodohnya, dah tau benda tu mudah terbakar dan meletup, dorang pigi tukul2 lagi pakai paku mau kasi sumbat dalam besi yang dibentuk untuk mengisi balerang.. Dah ada geseran, memang la berapi dan meletup.. ada la yang putus disana sini.. sapa yang susah? dorang memang susah, tapi ibu bapa lagi susah memikirkan dorang ni..Tapi kan, kebanyakkan kes macam ni terjadi di semenanjung..di Sabah mungkin ada jugak tapi jarang plak kan.. padahal dorang di Sabah ni pun terer jugak buat bom sendiri ni..termasuk la aku..kihkihkih.. Pernah aku buat bom guna besi basikal kira2 panjang satu jengkal..aku isi balerang bunga api penuh2, tapi xda plak aku pigi tukul2 kasi padat cam dorg tu..setakat sampai penuh jak.. Dah siap, kami pigi la pasang di hujung kampung di simpang jalan.. Ada tu signboard "AWAS" .. Kami letak tu bom di bawah tiang signboard tu, bakar sumbu yang aku buat pakai sebatang bunga api pastu lari sekuat hati..memang selamat la..sebab sumbu bunga api tu kan panjang.. Letupan dia jangan cakap la..satu kampung boleh dengar.. sekali kami pigi tengok, tu signboard dah senget..tu simen yang tekubur dalam tanah tebonjol keluar.. Memang excited laa..

Sekarang ni dah makin canggih.. Mercun yang dulu hanya dapat kita tengok bila ada sambutan hari merdeka atau lain2 sambutan besar jak, sekarang dah senang2 kita sendiri dapat beli.. bunga api 3 inci kunun..kalau Meriam buluh, dah jarang2 kita dengar.. Dulu masa mercun diharamkan tu, kami pernah dikejar polis sebab main meriam buluh..tapi sekarang ni macam xterkawal dah kan..larangan mercun tu entah hilang kemana.. tunggu ada yang putus jari lagi la tu.. Tapi xbest jugak kalau xda mercun kan..xmeriah raya..hehe..

Apapun pesan aku sama budak2 sekarang ni, janganlah ikut apa yang aku pernah buat ni k.. takut2 salah teknik nanti, merana badan..aku pun xberani dah mau buat2 bom cam dulu..ngilu plak rasa bila ingat2 balik..kalau mau main mercun, main mercun yang simple2 tu jak.. kalau main time ramai2 best jugak tu.. apapun, ingatlah orang yang tersayang.. Kesian tengok bila dah jadi sampai macam ni.. dah nak dekat raya ni adik2 oiii...

Zakey :  Raya makin xmeriah bila budaya ziarah menziarahi semakin hilang dek peredaran zaman.. Budak2 dah xtolong ibu bapa buat persediaan raya seperti memasak lemang, dodol, kelupis, mengecat rumah dan lain2.. Rindu zaman budak2 ku yang kebanyakkannya rajin cari duit raya dengan ambil upah tolong orang mengecat rumah..Sekarang, Korang cat la rumah masing2 yerrr.. huhu

Tuesday, 2 August 2011

sahur with oat..

salam...
Selamat berpuasa buat rakan2 blogger yang menunaikannya...rasanya tahun ni aku akan ambil peluang selama sebulan berpuasa ni untuk mengurangkan berat badan ku..hehe.. Oleh itu, aku menjalankan program Bersahur With Oat selama sebulan...(tolak time di kampung sekiranya balik kampung hujung minggu..hehehe...)

Permulaan puasa dah aku cuba, Alhamdulillah xda masalah..ni kira bagus jugak la sebagai diet..lagipun oat sangat bagus untuk mengawal kolestrol dalam badan... sebab bijirin2 oat sangat tinggi serat.. Tiba2 plak czakey ni berdiet2 segala kan..hahaha.. gara2 ambil iktibar selepas kami merentas hutan dan bukit bukau untuk pi mancing sehari sebelum puasa la ni.. Bukit xlah tinggi sangat, hutan pun xtebal, tapi ampus setengah mati..badan dah berat..apa macam mau naik gunung kinabalu nti..hehehe..

Apapun, kalau sungkai tu mungkin ada masalah ckit mau kawal..hehehe..sebab ada musuh tradisi time puasa ni.. "BAZAAR RAMADHAN".. Ni lah masalah...tapi kalau di Lawas ni rasanya xdalah masalah betul..sebab xbanyak makanan yang sesuai untuk aku yang biasa beriklim tropika...haha..takut kalau time balik kampung nanti jak la...tau2 la bila di kampung ni..makan minum terjaga..hehehe..

sebelum chow, sama2 kita renungi lirik lagu raihan ni.. moga ramadhan tahun ni lebih bermakna buat kita...amin..

Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula
[ Lyrics from: http://www.lyricsmode.com/lyrics/r/raihan/harapan_ramadhan_feat_man_bai.html ]
Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Kita memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah...
Dengan rahmatMu oh Tuhanku...
Ku tempuh jua

Thursday, 28 July 2011

photogenic make me smile...

Salam...

Lama x update..kali ni update gambar2 anak buah yang fotogenik jak.. Ori dari kamera tanpa Edit kecuali gambar 13(tambah gradient bhgn langit) dan nama MZT....Lokasi penggambaran di kinarut..(Perumahan Wong Kwok..ntah Taman apa kah namanya ni...)

 1.
(Anak buah yang paling Update buat masa ni..)

 2.

 3.

4.

5.

6.

7.

8.

9.

10.

11.

12.
 (Kalau ada RM700K++ ble la beli satu rumah ni..)

13.

14.

15.

16.

17.

18.

19.

20.

21.

22.

23.

24.

25.

26.
 (Teknik gambar ni utk bagi nampak tinggi dan kurus..malangnya, mukanya bikin 
pecah tembelang..hehehe)

27.

28.

29.

30.

Ermmmmm...Bila lah mau gambar anak sendiri kannnnnnnn.........

Monday, 18 July 2011

tired....

entry yang agak membosankan.."JANGAN BACA SEKIRANYA HORMON BOSAN KAMU TERLALU BANYAK"..(to Gunaqz: kalau highlight macam ni kira distraction ka jugak ni sama ko?hehe..sa kasi hijau tu supaya mata ko sihat..kikiki...)

Aduyai..... esok petang balik kampung lagi..mau pi review doktor lagi ari khamis ni...baru jak tadi balik lawas...aduh...penat berabis ni...kertas cap enjin proton pun kurang2 berabis sudah ni..tinggal yang cap wau jak lagi banyak ni..syok tu memang syok la dpt cuti free 3 hari..campur hari sabtu dengan hari minggu jadi 5 hari la..tapi xplak balik sama2 tunang..huhu..sedih jugak bha...

sedihnya, xdapat sambut birthday tunang pada 22 julai ni sama2...huhu..apapun, ku tinggalkan sebaris lirik lagu ni untukmu ctunang.."baik2 sayang ada aku untukmu"... hehehe..menjiwang la pulak ni tau..hahaha..

okeylah..xda byk idea plak mau tulis time opis hour ni..hehe..masa cuti ni pun xda la dpt update2 blog..sebab laptop akan dimonopoli dengan rakusnya ulih c tunang..hehe..tapi, xda line jugak sebenarnya di kampung aku tu...jadi biar jak la dia pakai..kan farah kan....hehe..

bha kita jumpa lagi la nanti arrr...nanti jugak la aku subuk blog2 kamu tu..

P/S :  Nah kan..sudah aku cakap entry ni bosan..kamu kasi hbs jugak baca...KOTOH TIWAS...hehehe...