Wednesday, 6 July 2011

hobi ku...

Salam..

Aku nak kongsi la salah satu hobi yang aku boleh katakan best laa...hobi yang aku maksudkan ni menguntungkan.. tapi xda plak insuran k..kira ada jugak la risikonya..hehe.. Wah macam hobi apa jak kan... sebenarnya aku suka kumpul duit syiling..kalau aku beli apa2 barang kat kedai, bila ada balance duit syiling, aku mesti simpan..bila beli kat tempat lain, cashier tanya "ada duit syiling x?", aku mesti cakap xda.. sebab aku xmau guna duit syiling tu.. biar berlambak..simpan jak kat rumah.. hehe.. kat bawah ni aku nak tunjuk ckit la gambar2 koleksi syiling aku..xda syiling lama pun..just syiling biasa jak..hehe..


 Syiling 50sen ni aku simpan dalam ni jak..hehehe..


 yang ni syiling 20sen..dalam botol merah..


 syiling 10sen dalam botol pringles..


 5sen dalam botol minyak rambut..hehe..

 Yang ni jadi hobi jugak..asalnya duit ni untuk duit emergency..kira duit utk beli tayar la..kumpul setiap bulan..tapi, lama2 duit satu ringgit yang balance2 masa beli barang pun aku simpan kat sini..malas nak masuk dompet balik..

 a).

 b).

 c).

 d).

 e).

 f).

 g).

h).

Gambar 'a' sampai 'h' kat atas ni ada sentimental value sikit..sebab duit ni antara yang lama aku simpan dan duit ni langsung xpernah aku usik untuk digunakan walau pun dah kering..Apa ada dengan duit ni arrr??? duit ni bagi aku ada keistimewaan tersendiri..dari segi apa tu, hanya aku jak la yang lebih faham..hehe..aku bagi contoh sikit la..macam gambar duit rm2 tu memang susah dah kita jumpa sekarang kan..jadi aku simpan la sebagai kenangan..duit rm1 lama ada, rm5 lama ada, duit arab pun ada.tapi kenapa duit rm10, rm50 dengan rm1 yang baru pun ada??? yang ni mungkin korang tertanya2 kan..kalau ikut jawapan simple, aku jawab jak macam ni.."suka ati aku la nak simpan..aku punya suka kan.." hehe..agak kurang ajar la plak kan..

sebenarnya duit rm50 tu duit yang limited ada cap 50 tahun malaysia merdeka..saja jak simpan..yang rm10 tu ada nombor2 yang menarik..macam gambar 'g' tu..nombor 2000..rm1 tu pun sama..siap ada no telefon aku lagi..1120.. Kebanyakan jugak duit rm1 tu aku dapat kat jalan raya, di bustop dan macam2 tempat lagi..dompet bawah sekali tu ialah tempat aku simpan duit2 yang 'unik' ni..dompet dulu2..hehe..

Macam mana kawan2?ada berminat ka mau join hobi macam aku ni..hehe..gambar2 yang ada ni sebenarnya dah tinggal sikit dah syilingnya..sebab sebelum ni dah 2 kali aku tukar syiling tu kat bank..yang pertama rm300 lebih..yang kedua rm400..(aku guna untuk tambah duit beli cincin tunang..hehehe..sangat berbaloi kan...).. Yang bestnya pasal hobi ni, kita xterasa duit yang kita simpan..cuma bahaya sebab simpan kat rumah..xberapa selamat..nasib baik rumah sewa kami buruk macam reban ayam..xda lah pencuri selera mau masuk..hehehe..k la..selamat mencuba hobi ni k...mana tau nanti kita tersimpan duit2 syiling lama yang bernilai tinggi..kita jugak yang untung..kan3..hehe..

15 comments:

cheQnOnO said...

kmk pun simpan duit syiling wak. pn guna taktik yg sama jua. kalau cashier tny, mesti pdh sikda. hobi kumpul duit syiling 50sen, kadang-kadang ada la 10 sen 20sen.
kumpul duit syiling adalah tips berguna untuk berjimat cermat. bak kata org, sikit2 lama2 jd bukit :p

selamat mengumpul..hhihi

zakey said...

wah3...bagus2...xterasa kan kalau macam ni...kadang2 sampai banyak dalam kereta..dalam beg pun ada jugak..sekali kasi kluar, baru tau dah banyak..hehe..asing2 la terus masuk dalam botol...nanti ada anak, mesti ajar macam ni jugak..hehe..

Farah Faridah said...

wah bestnya..duit untuk beli cincin tunang ah.i pun punya minat yang sama lah.hehe.. eh..dompet siapa bagi? i xtau pun..sentimental value lagi ah...

zakey said...

hahaha...yup..dapat beli cincin tuuuu...tu dompet sendiri beli laaa...dah namanya lama...mana la kena tau...terikut2 trend dulu tu..kan dulu orang suka dompet pjg2..hehe

Farah Faridah said...

kalau mcm ni..mesti cincin tunang pun jadi ada value yg tersendiri.. cam pondan2 lah lelaki pakai dompet panjang2..ahahaha..luv u b..

zakey said...

wei3...sedap mulut jak macam ulam nasi lalapan ckp cam pondan arrr...bkn warna pink pun tu...tu bagi duit kertas xterlipat...sesedap rasa jak ckp...hehe..luv u 2 3 4...

anahiettah afibs said...

x suka duit syiling..berat,, hehehe.. papun, comel pnya hobi... untung untung...

azly&iejah said...

hahaha...jgn d tngok dompet 2 p0ndan...d0mpet 2 d0k diam2 tp berisi taw...wkwkwkwkwkwkw...zakey..aku smbung...5 6 7 8....

zakey said...

anahiettah: xsuka pun mesti ada jgk tu sekurang2nya..nti ada kes mau masuk tandas emergency, kes naya tu..hehe..

azly: haha..tu la kan...berisi n xpandai kurang..hehe..aik ada sambung2 plk..haha..

aen ashiqin said...

slm ,mmg hobi yg unik ..aen jg ada hobi kumpul coin tp coin 50sen & 20sen je aen kumpul sbb senang kira hehe, prcya atau tidak duit kertas yg bernombor siri angka sama di hujung exmple: nnnxxx2222 ada lucky mengikut kepercayaan kaum cina tp duit tu mesti simpan dlm dompet,xbleh guna.kira mcm magnet la hehehe..

zakey said...

wslm aen.. sebab tu la dorg sanggup beli duit2 macam tu kan..yg 3 huruf sama di depan tu pun dorg sgp beli mahal..tapi kita xble la plk pcya benda2 cmtu...

saveqmm said...

Wow..Bnyknya duit sini..hehe..aku pun ada hobi kumpul duit..tapi duit syiling lama jak..yang baru pun ada gak..tapi kalau dalam keta sudah habis pakai bayar paking.,aq rembat la yg disimpan punya..ahaha

zakey said...

hehe..ndak la jgk byk.ble2 la...eh, klu ko ada duit syiling dgn tarikh2 tertentu tu ble kaya oww..xtau apa alasan dorg mau beli mahal2 duit cmtu tu..

cik bulan said...

uh..ayah saye ade kumpul duit dulu2..yang memang kita pon xnah tengok..syiling seringgit kale putih muka tun abdul rahman..berat ooo..tapi cantik..^^

zakey said...

cik bulan: wah mesti dah kategori antik tu kan...mahal tu..